Gentlemen's Choice
FŐOLDAL | Rólunk | Elérhetőségek
Játékszer Gazdaság Autók Divat Életmód Technika Kultúra

Autók

Räikkönen nyomában a magyar versenyzők

A FERRARI PILÓTÁJÁNAK NYOMÁBA LÉPETT KOVÁCS NIKOLETT GYORSASÁGI MOTORVERSENYZŐ ÉS SZABÓ KRISZTIÁN RALLYCROSS PILÓTA. IGAZ, NEM A FORMULA-1-ES PÁLYÁKON, HANEM AZ AUSZTRIAI WESTENDORFBAN, AHOL KÖZÖSEN MOTOROS SZÁNOZTAK A HAVAS LEJTŐKÖN.

 • Tovább

Az emberiség ajándéka - Huszonöt éves a Mazda MX-5

Az automobilizmus képzeletbeli tábortüzénél, ahol halk gitárszó kíséri a motorizált négykerekűek történelmének legcsodálatosabb meséit, megunhatatlanul hangzik fel minden este az a történet, amely valahogy így kezdődik: a hetvenes évek legvégén egy amerikai újságírónak merész látomása támadt…

 • tovább

Kisebb, nem kevesebb - Mercedes-AMG GT

A szupersportkocsikon innen, a józan ész határain messze túl próbál szerencsét az affalterbachi műhely legújabb, sorban második alkotása. Praktikus, de észveszejtő autónak szánták. Vajon melyik lesz a domináns énje?

 • tovább

Mindent egy lapra - Volvo XC90

Közel kilencven éves fennállásának egyik legfontosabb típusbevezetésén van túl a Volvo. Az XC90 jelentősége túlmutat saját piaci és presztízsbeli jelentőségén: az alapját biztosító műszaki koncepció a következő egy, másfél évtizedre meghatározza a márka sorsát – gyakorlatilag a Volvo jövője múlik az autón.

 • tovább

Sportosan, stílusosan az utakon - Alfa Romeo 4C az Avis hazai flottájában

Bemutatta Alfa Romeo 4C típusú autóját az Avis Autókölcsönző. A tavalyi év legjobban várt sportautója október elsejétől már elérhető a cég kínálatában.

 • tovább

Luxusautó, ésszel - Az új Mercedes-Benz C-osztály

A Magyarországon gyártott CLA megjelenésével megváltoztak a szerepek a Mercedes modellpalettáján. Az eddigi kis limuzin, a C-osztály feljebb kúszott a ranglétrán – de hogy ennyivel, azt nem gondolná az ember.

 • tovább

Negyed évszázadnyi felfedezés - Land Rover Discovery 1989-2014

Huszonöt évvel ezelőtt látta meg a napvilágot a Land Rover talán legsokoldalúbb típusa, a hétköznapi komfortot kompromisszumoktól mentes terepalkalmassággal társító Discovery, amelynek nem mellékesen az egész márka az életét köszönheti. A történet persze jóval korábban, szomorú körülmények között kezdődött…

 • tovább

Új időszámítás indult - BMV i8

Ha néhány év múlva visszatekintünk 2014-re, és egyetlen egy modellt emelhetünk ki csupán az év autós újdonságai közül, az minden bizonnyal a BMW i8 lesz: a típus, amely önmagában újraértelmez egy márkát, egy műfajt, és többé-kevésbé mindent, amit az autózásról tudni véltünk.

 • tovább

Mindenen túl - Jeep Wrangler Unlimited teszt

Mit adhatunk egy olyan embernek, akinek már mindene megvan? Ezt a kérdést nem csak a születésnapi partik szervezői, de az autógyárak is újra meg újra felteszik maguknak. Kevesek tudnak olyan frappáns válasszal szolgálni, mint a Jeep.

 • tovább

In memoriam Bertone

Idén április végéig adott magának haladékot a világ egyik legpatinásabb, meghatározó jelentőségű autóipari formatervező háza: ha nem jelentkezik megfelelően tőkeerős vásárló, csődöt jelentenek és lehúzzák a redőnyt. Százkét év és egy elhivatott család története.

 • tovább

Ferdinand tigrise

Az idei év fordulópontnak ígérkezik a Porsche életében. Már most borítékolható, hogy nagyságrendekkel növekednek az eladások, a részvényesek rég megvették a szilveszteri pezsgőt, a lipcsei üzem szakszervezeti vezetői a pletykák szerint titkos tárgyalásokat folytatnak Merkel kancellárral a nyolcnapos munkahét bevezetéséről. A felbolydulás egyetlen modellnek tudható be…

 • tovább

A formabontás hagyománya (BMW M3)

Kevés olyan kultikus, következetes gépkocsi létezik a világon, mint a BMW M3.
A magát minden alkalommal a semmiből újra alkotó, a hagyományok közül csak
a forradalmiságét tisztelő modellsorozat immáron négy generációválást ért meg.

 • tovább

Okos emberek autója - Mercedes-benz Intelligent Drive az E250 fedélzetén

Minden eddiginél hosszabb utazásra indulhat az, aki a Mercedes valamely új fejlesztésű modelljének volánja mögött foglal helyet. Na, nem dugókra számítunk, és nem is
az autó menetdinamikai képességeit kritizáljuk: egyszerűen arról van szó, hogy a márka új vezetőtámogató rendszerei már a közlekedés jövőjébe nyújtanak betekintést.

 • tovább

James Bond nyomában Range Rover Sport 3.0 SDV6 Autobiography

Borotválatlan őserő, felső osztálybeli kifinomultság és céltudatos versenyvágy: a férfiasság ezen háromszögében igyekszik elhelyezni magát minden prémium szabadidőjármű. A Range Rover Sport legelső, nyilvánosság előtt is vállalt pilótájával markánsan elhelyezte magát a térképen.

 • tovább

A dízelvadász - Lexus IS 300H teszt

Előző két generációja más és más okokból ugyan, de a rajongók kedvence volt, áttörő sikert azonban nem tudott elérni. Most, akárcsak a mesében, a harmadikon a sor, hogy meghódítsa Európa prémium középosztályát. Az IS az ellenfelei számára kevéssé kézre álló fegyvernemet választott, de vajon elég-e a sikerhez a másság?

 • tovább

Őfelsége titkos autója - Százéves az Aston Martin

Ha valamely egyetemes világenciklopédiában egyetlen képpel lehetne csupán illusztrálni
az Aston Martin címszót, azon minden bizonnyal egy pimaszul jóképű skót legény és egy fehér sportkocsi állna. Pedig a márkának előtte is, utána is volt mire büszkének lennie.

 • tovább

Alfa Romeo 4C - Az ésszerűtlenség logikája

Napjaink széles tömegekre optimalizált, politikailag korrekt világában üdítő változatosság egy szélsőséges, megosztó, önmagáért létező fogyasztói termékkel találkozni. Az Alfa Romeo évtizedek óta nem gyártott olyan öncélú, örömközpontú autót, mint a 4C, pedig talán pont ez a racionalitást nélkülöző modell jelenti a márka túlélésének kulcsát.

 • tovább

A világ legértékesebb autója: Ferrari 250 GTO

A közelmúltban minden rekordot és főleg minden elképzelést felülmúlva elképesztő összeget fizettek egy veterán Ferrari versenyautóért. A konkrét vételár is érdekes, ám annál sokkalta érdekfeszítőbb, hogy vajon miért és miként vált pont a 250 GTO a világ legkívánatosabb márkájának legfényesebben csillogó ékkövévé.

 • tovább

Új távlatok felé

Halogatni lehetett a pillanatot, de elkerülni nem: idén ősszel a Jaguar is felszállt a szabadidőjárművek egyre látványosabb, egyre gyorsabban pörgő körhintájára. A C-X17 egyelőre nem több tanulmánynál, annak azonban rendkívül fontos.

 • tovább

Észhez szól

Egészen a közelmúltig, a praktikum túlságosan hétköznapi érték volt a prémiumgyártók számára ahhoz, hogy foglalkozzanak vele. Ez most megváltozott: a BMW szótárában az első rendű minőség, a kiváló vezethetőség és a modern formavilág mellett megjelent a használati érték fogalma.

 • tovább

A sosem volt autó - Porsche 993 Speedster S

Mit tegyen a szerelmes férfi, ha rajongása tárgya csupán a képzelet szüleménye? Ha igazán elvakult, megépíti magának kedvesét. Így tett történetünk hőse is, de ne gondoljanak rosszra: bár történetünkben szerepelnek levágott és elcserélt testrészek, a végén a jó elnyeri méltó jutalmát.

 • tovább

Disneyland, férfiaknak - Idén 20 éves a Goodwood Festival of Speed

Goodwoodot látni és meghalni, idézhetnénk félre a klasszikus mondást, de az az igazság, hogy a világ talán legizgalmasabb autós rendezvénye nem igényli a pátoszt: hozzáadott teatralitás nélkül is feledhetetlen és felfoghatatlan élmény, amelynek hangulatát bajosan adja vissza a szó és a kép. Próbálkozni azért szabad!

 • tovább

Chilis csokoládé

Az amerikaiak feltűrt ingujjú közvetlensége, a német sportautók hűvös, kalkulált ereje, az olaszok heves, szeles temperamentuma és a britek arisztokratikus magabiztossága: ezekből mind jutott egy-egy csepp a Volvo legújabb tanulmányautójába.

 • tovább

A tökéletesség története

A világ legjobb autójaként emlegeti gyártója a Mercedes S-osztály legújabb generációját. Ezt ellenőrizni egyelőre nem áll módunkban, azt azonban áttekinthetjük, mit tettek a W222 felmenői azért, hogy elnyerjék a vásárlók szeretetét. Az automobil felsőfoka, egy évszázad távlatából.

 • tovább

Négy ász meg egy joker

Ha valaki bármilyen oknál fogva nem kedvelné az Audit, és ezen véleményéhez a tényektől függetlenül szeretne ragaszkodni, fogadjon meg egy tanácsot: soha, még csak véletlenül se közelítsen az A6 3.0 V6 TDI Biturbo quattróhoz. Mi szóltunk!

 • tovább

Legenda, saját jogon

Hatalmas terhet cipel érzéki vállain a Jaguar idén bemutatott újdonsága: az F-type számára éppúgy bélyeg, mint hatalmas lehetőség, hogy mindenki az ábécében eggyel előtte álló típus utódjaként tekint rá. Adottságai alapján úgy tűnik, megbirkózhat a kihívással.

 • tovább

A bika jegyében

Ötven éve már annak, hogy Olaszországban először sírt fel egy rég várt újszülött. A pufók baba másfél tonnás súllyal jött a világra, a hangja pedig inkább hörgésre emlékeztetett, sőt a neve is szokatlan volt, mert Lamborghini GT 350-nek hívták.

 • tovább

A legjobbat a végére

Pályája delén jócskán túl jár már az XF széria, de búcsú helyett még egy lapáttal rátettek az angolok. A kombi kivitel nem csupán józan praktikummal ruházza fel a Jaguar belépő modelljét, de esztétikai szempontból is pluszt hoz a szedánhoz képest. A négyhengeres dízelmotort pedig mintha eleve ehhez a verzióhoz találta volna ki a cég.

 • tovább

Extrém hibridek

A hibrid hajtást nem csak a benzinfogyasztás csökkentésére, de a teljesítmény növelésére is lehet fordítani, mint azt három, idén érkező sportkocsi is bizonyítja.

 • tovább

Amerika kedvencei

Még el sem halt az újévi tűzijáték moraja, amikor a világ autóiparának egyik fellegvárában már a következő, ha lehet még nagyobb ünnepségre készülnek. Január hagyományosan a Detroiti Autószalon hónapja, és a kiállítás idén is bebizonyította, hogy nem hiába várjuk türelmetlenül évről évre.

 • tovább

Az egyéniség áldott átka

A bibliai példázattal ellentétben az autók elsősorban igenis saját hazájukban válhatnak prófétává. Ha mégis idegen földre lépnek, két lehetőségük van: ragaszkodnak régi értékeikhez, és elkezdenek téríteni, vagy felveszik új hazájuk vallását, és beállnak a régi ügyfelek áldását váró sorba.

 • tovább

Kecskeméti desszert stuttgarti recept alapján

Ajtóinak számát tekintve a CLA csupán egy prémium középkategóriás limuzin.
Akit csak a statisztikák érdekelnek, nem is fogja megérteni soha, mitől ilyen
vérforralóan izgalmas a hazai Mercedes-gyár második modellje.

 • tovább

Autók helyett a fa alá

Nincs gálánsabb karácsonyi ajándék egy luxusautónál. Ha valamilyen oknál fogva idén mégsem sikerül beszerezni a kívánt négykerekűt, akkor sincs minden veszve. Máshogy is elkápráztathatjuk autórajongó szeretteinket – bár spórolni nem fogunk rajta sokat…

 • tovább

Alternatív valóság

Nem tehetünk mindenkit boldoggá. A világon például legalább 250 olyan ember létezik, aki ugyan megengedhetné magának, valamilyen okból mégis elégedetlen a Jaguar F-Type szériájával. Nekik készíti klasszikus átiratát a Lyonheart.

 • tovább

A megismételhetetlenség művészete

Ha valaha autógyártóként kezdte is pályafutását, a Rolls-Royce teremtményei már rég túlléptek a közlekedési eszköz fogalmán. Alapmodelljei azonban csak kapuk a nirvánához: a felülmúlhatatlan, utánozhatatlan, és olykor elképzelhetetlen, egyedi kialakítású típusokhoz.

 • tovább

Dolce Vita - In memoriam Sergio Pininfarina (1926-2012)

Az elmúlt ötven év legszebb autói viselték cégének emblémáját, a megkoronázott „f” betűt. Sergio Pininfarina minden idők egyik legnagyobb autódesignere volt, az idén nyáron, 85 évesen fejezte be elképesztő földi pályafutását.

 • tovább

Vigyázó szemünket...

…Párizsra vetjük, hogy megtudjuk, melyek a legizgalmasabb őszi újdonságok, autóipari trendek. Minden kategóriában akad egy pár.

 • tovább

Alternatív alternatíva

A hagyományos motorokkal szemben a Lexus annyira bízik hibrid hajtásában, hogy a dízelekkel a jövőben már nem is kísérleteznek. Ennek ellenére, vagy épp ezért jó alternatíva a német limuzinokkal szemben.

 • tovább

Modern klasszikus

1968-at írtunk, amikor színre lépett az első XJ jelzésű Jaguar. Hamar az angol arisztokrácia egyik kedvenc autójává vált, de akadtak a karrierjében mélypontok is.

 • tovább

Inkább jók szeretnénk lenni, mint olcsók

Pásztor Tamás húsz éve építi autós birodalmát, amely egy kis Citroën szerelőműhelyből mára egy többmárkás és többhelyszínes cégcsoporttá fejlődött. Hobbinak indult, de mára önálló üzletággá nőtte ki magát a veteránozás: a Pásztor Classic európai színvonalú restauráló műhely és irigylésre méltóan jó érzékkel összeválogatott gyűjtemény.

 • tovább

Mindent megold

A Mercedes-Benz SL63 AMG a luxuskocsik multifunkciós problémamegoldója, a négykerekű Mr. Winston Wolf a Ponyvaregényből. Tökéletes kényelmet biztosítva korzózik a golfpályára, kabriónak is hibátlan és értő kezekben hátsó gumikat füstfelhővé alakító csapásmérő.

 • tovább

A kedvencem? A következő lesz... In memoriam Carroll Hall Shelby (1923-2012)

Nem túlzás azt állítani, hogy Carroll Shelby volt a texasi Enzo Ferrari. Éppúgy rajongott az autóversenyzésért, a sportkocsikért és ugyanúgy hajszolta a sikert. Sőt, a repülőgéppilóta, versenycsapatfőnök és autóépítő Le Mansban le is győzte az olasz Commendatore-t. És életének 89 évében nem ez volt az egyetlen győzelme.

 • tovább

Hűvös angol tökéletesség

Íme a McLaren történetének második utcai autója. Az elsőt, a legendás F1-est máig a legjobb, legértékesebb, legkívánatosabb szupersportkocsinak tartják a műértők.

 • tovább

Fegyvernek látszó brit ékszer

A Range Rover Evoque annyira terepjáró, amennyire egy drágakövekkel kirakott markolatú női pisztoly katonai fegyver: lőni lehet ugyan vele, azaz terepre kimerészkedhet, de inkább egy stílusos kiegészítő, mintsem hatékony harceszköz.

 • tovább

A homok fogságában

Szalay Balázs 1996 óta jár a Dakar Rallyra, a tereprali versenyek legpatinásabb futamára – igaz, megszakításokkal. Az idén ismét ott volt és célba is ért. Erről kérdeztük.

 • tovább

A hetedIKON

Intézményt megújítani nem egyszerű feladat. Úgy változzon, hogy mindenképpen fejlődést mutasson, ugyanakkor makacsul őrizze évtizedes értékeit. Közben szem előtt kell tartani mind a fanatikus rajongók, mind a fizetőképes kereslet derékhadát jelentő, divatból státuszszimbólumot vásárlók igényeit és elvárásait. A politikai korrektség jegyében történő mindenható fogyasztáscsökkentésről már nem is beszélve. De az Institut Carrera Neunhundertelf szerencsére jó kezekben van.

 • tovább

Modern maharadzsa

Harci elefántot terelő Maharadzsák – illetve inkább a katonáik – érezhették úgy magukat a nyeregben, ahogy én érzem magam a Land Cruiser 60. születésnapját ünneplő modell vezetőülésében. Majd’ minden másik autó törpe öszvérnek tűnik a budapesti utak forgatagában.

 • tovább

A legkisebb királyfi

Michelisz Norbert története annyira mesébe illő, hogy a Grimm-fivérek is megirigyelnék. Kitartó és sikeres szimulátorozás után a magyar gyorsasági autósport meghatározó csapata, a Zengő Motorsport fedezte fel magának. Ettől kezdve lényegében ahol és amivel elindult, ott nyerni tudott.

 • tovább

Lamborghini über alles

Amikor négy évvel ezelőtt, a Lamborghininél nekifogtak a Murciélago utód tervezéséhez, a Volkswagen főnökségtől csupán egyetlen szűkszavú utasítást kaptak: a világ legjobb szupersportautóját várjuk tőletek...

 • tovább

Befutott

A BMW 7-es sorozata már öt generáció óta a német luxuslimuzinok szentháromságának legdinamikusabb verziója. A klasszikus, komfortos értékeket a Mercedes S-osztályának acélkarosszériájába csomagolják, a modern, technokrata hozzáállást az Audi A8-as alumínium ruhája alá bújtatják, a 7-es BMW hatalmas veséi mögött az elegancia és sportosság ölt testet.

 • tovább

A stílus maga az ember

Ralph Lauren leginkább polóingjéről és divatkollekcióiról híres, van azonban egy nagyjából 70 darabos gyűjteménye, amelynek tagjai egyenként is őrült eksztázisba taszítanának minden autórajongót. Ez a Ralph Lauren Car Collection, amelynek 17 impozáns darabját az idén nyáron Párizsban állították ki. Ott voltunk és végignyálaztuk őket.

 • tovább
Legfrissebb cikkek
© Gentlemen's CHOICE 2016