Gentlemen's Choice
FŐOLDAL | Rólunk | Elérhetőségek
Játékszer Gazdaság Autók Divat Életmód Technika Kultúra
Főoldal » Életmód » Megjelent novemberi lapszámunk!

Megjelent novemberi lapszámunk!

Címlapra ezúttal Régely Károlyt, az egyik legsikeresebb magyar brókercég, a Concorde Zrt. vezérigazgatóját választottuk. Bemutatjuk emellett a világ jelenlegi legdrágább kocsiját (Ferrari 250 GTO), körbenéztünk a kárpótlási jegyek háza táján, illetve, hogy mit is kapni az öt legmenőbb budapesti gourmet-üzletben. Tippeket adunk továbbá a business look terén, de segítünk a tökéletes bakancs kiválasztásában is.

Megjelent novemberi lapszámunk!

A tartalomból:


Gentle Style: Vincze Ottó, a sportmenedzser

 

Gentlemen’s CHOICE: Mi alapján válogatsz a gardróbból, amikor egy fontos alkalomra készülsz?

Vincze Ottó: Először is azt gondolom, fontos tisztában lennünk azzal, hogy kinek mi áll jól akár szabásvonalakban, akár színekben, illetve, hogy mik az esetleges fizikai hiányosságok, amelyeket adott esetben szükséges ellensúlyozni. Hogy mit viseljünk egy alkalomra, sokban függ az esemény dresszkódjától is, én ezt minden esetben betartom. Színek terén inkább a sötétebb tónusokat preferálom, de mindig megpróbálkozom egy-egy szokatlanabb színnel is. Szeretem a pirosat, a kéket, a feketét, a fehéret, de a terepszíneket is. Mivel elég világos a bőröm, a pasztellszínek nálam nem játszanak, hisz sápasztanak.

Az interjú folytatása a magazinban!

 


 

 

Észhez szól (BMW 320d Gran Turismo)

 

Egészen a közelmúltig, a praktikum túlságosan hétköznapi érték volt a prémiumgyártók számára ahhoz, hogy foglalkozzanak vele. Ez most megváltozott: a BMW szótárában az első rendű minőség, a kiváló vezethetőség és a modern formavilág mellett megjelent a használati érték fogalma. Örvendetes fejlődés – de vajon megéri-e azt a konkrét és átvitt értelemben vett árat, amit fizetnünk kell érte?

 

Amikor a BMW 2005-ben bemutatta az előző, ötödik generációs 3-as szériát, a tervezők meggyőződés nélküli büszkeséggel mutogatták az utas előtti műszerfalpanelbe süllyesztett két, kihajtható pohártartót: lám, most már nekünk is van ilyen. A piac ragaszkodott hozzá, és bár a márka filozófiája szerint megbocsáthatatlan sallang minden, ami elvonja a figyelmet a vezetéstől, megkerülhetetlenné vált az ütemváltás: eljött a praktikus BMW-k kora. 

A cikk folytatása a magazinban!

 

 


 

 

Új távlatok felé (Jaguar C-X17)

 

Halogatni lehetett a pillanatot, de elkerülni nem: idén ősszel a Jaguar is felszállt a szabadidőjárművek egyre látványosabb, egyre gyorsabban pörgő körhintájára. A C-X17 egyelőre nem több tanulmánynál, annak azonban rendkívül fontos. A brit márka újfent megmutatta, hogy nem fogad el semmiféle skatulyát. Legfeljebb akkor, ha abból bűvész módjára meglepő és látványos újdonságokat húzhat elő. Elő is fog – ha nem is pont ilyeneket.

 

Amikor a Jaguar 1975-ben bevezette az XJ-S modellt, spontán tömegek verődtek össze a Coventry-t környező falvakban, és kiegyenesített kaszákkal, lobogó fáklyákkal indultak meg a gyár felé, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljanak a márka hagyatékához méltatlan szörnnyel. A légies, könnyed E-type nyomába lépő kupé masszív volt, nehéz, és sokkal inkább luxus-, mint sportautó. Elfogadhatatlan attól a márkától, amely az XK-szériák, majd a D-type révén oly sok sportsikerrel örvendeztette meg a rajongókat. Aztán huszonegy év és több mint 110 ezer példány után, ugyanez a tömeg könnyes szemmel búcsúztatta a Jaguar egyik leghosszabban gyártott, minden korábbinál népszerűbbnek bizonyult típusát.

A cikk folytatása a magazinban!

 

 


 

 

A világ legértékesebb autója (Ferrari 250 GTO)

 

A közelmúltban minden rekordot és főleg minden elképzelést felülmúlva elképesztő összeget fizettek egy veterán Ferrari versenyautóért. A konkrét vételár is érdekes, ám annál sokkalta érdekfeszítőbb, hogy vajon miért és miként vált pont a 250 GTO a világ legkívánatosabb márkájának legfényesebben csillogó ékkövévé.

Az egész történet egy nem különösen izgalmasnak induló napon kezdődött, valamikor 1961-ben. Sergio Scagliettihez egy reggel bekopogott régi, szemközti szomszédja. Röviden elbeszélgettek, majd amikor búcsúzáskor kezet ráztak, olyan folyamatokat indítottak útjára, amelyek végül átírták a világ eleve elrendelt folyását.
A cikk folytatása a magazinban!
 


 
 

Kárpótlási jegy. Kárpótlás? Kár, mert nem pótlás!


Vannak, akik sosem hallottak felőle. Sokan vannak, akik elszenvedett sérelmeik miatt kaptak belőle. Még többen vannak, akik sosem fognak jót mondani felőle. Egy papír, de nem pénz. Egy papír, de nem részvény. Egy papír, mely családoknak akár több generációnyi életük munkáját juttatta, juttatja eszébe. Egy papír, ami talán nem segített, de feltépte a régi sebeket. Egy papír, ami hihetetlen spekulációkra adott lehetőséget, de jellemzően nem azoknak, akik kapták. Egy papír, amelynek már nem kellene léteznie és a piacon lennie. Egy papír, ami igenis a piacon van és létezik. Egy papír, amivel még mindig spekulálnak. Egy papír: a kárpótlási jegy. (Bemutatóra szóló, átruházható, a kárpótlás összegének megfelelő, az állammal szemben fennálló követelést névértéken megtestesítő értékpapír.)

A cikk folytatása a magazinban!

 

 


 

 

Pánikszoba: pénzügyi döntéseink kelepcéje


A számítógépes játékok közül sokan kedvelik az ún. szabadulós játékot (Escape Game), amely azon játékok gyűjtőneve, ahol a főhősnek különböző feladványok megoldásán keresztül kell egy zárt helyiségből kiszabadulnia. A játékos a környezetét feltérképezve, különböző feladványok megoldásával juthat ki virtuálisan. Erre a mintára épül a valóságban játszható Reality Escape Game, melynek során egy bezárt helyről kell kijutnia egy általában 5-6 fős csapatnak – zárak, lakatok, kulcsok, kódok, logikai feladványok megfejtése révén. Ügyességre, logikus gondolkodásra, megfelelő stratégiára van szükség, és némi szerencsére is, hiszen a bezártságból a megkonstruált kerettörténet állomásain keresztül az idővel harcolva kell kijutni.
A cikk folytatása a magazinban!
 
 

 

 

10 koponya, akik a jövőt formálják


Ők azok, akikre a világ vezetői és a legnagyobb cégek moguljai figyelnek. Tudósok, akik a kutatás-fejlesztés és a világ igényeinek változásához való alkalmazkodás mesterei, és akik az exponenciális technológiák területén a jövőt formálják. 
A Szilícium-völgyi Singularity University oktatógárdája most először tart előadást az Egyesült Államok területén kívül – szerencsénkre épp Budapesten. A kétnapos csúcstalálkozónak november 15-16-án, az újjáépült Zeneakadémia  ad otthont, ahol az érdeklődők olyan izgalmas témákról hallgathatnak előadásokat, mint a robottechnológia, a jövő orvoslása vagy éppen bűnözése. De kiktől is tanulnak a Google és a NASA vezetői?
A cikk folytatása a magazinban!
 
 

 
 

Címlapsztori: Régely Károly, a Concorde Zrt. vezérigazgatója


Hihetetlen számok bújnak meg a magyar brókercég fényesen csillogó neve mögött: négymilliárd forintnyi alaptőke, több mint százhetven milliárd forintos tőzsdei összforgalom, húszezer befektetési termék és negyvenhárom szakmai díj. Sorolhatnánk tovább is, de már ezekből is jól kitűnik, igazi magyar sikertörténetről van szó, melynek szekerét már hosszú ideje tolja a másfél éve kinevezett, új vezér. Entrée-ja első blikkre pont olyan, mint amit egy menő befektetési tanácsadótól elvárunk, decens, elegáns és jó modorú. Sokkal több van pedig mögötte: széleskörű szakmai hozzáértés és igazi dzsentlemenség. 


Gentlemen’s CHOICE: Segíts kérlek kicsit árnyaltabbá tenni a képet, amelyet az amerikai filmek alapján elképzelünk a brókerekről! Mennyiben valós ez a grafikonok láttán önmagából teljesen kivetkőzött, nonstop üvöltöző bizniszmen-sztereotípia? Rád nézve, egy nyugodt, higgadt embert látok. Mi volt számodra vonzó ebben a világban?

Régely Károly: Mint sokan mások, én sem erről a szakmáról ábrándoztam gyerekkoromban – az más kérdés, hogy a múlt rendszerben ilyen jellegű tevékenység nem is folyt idehaza. Talán a racionális gondolkodás és bizonyos szakmához köthető tárgyak szeretete bírt rá, hogy a rendszerváltás környékén a Közgazdaságtudományi Egyetemet válasszam. A számok bűvöletéből és a piaci résből – akkoriban ez volt az a terület, ahol a leginkább kézzelfogható volt a szakemberek hiánya – adódott a pénzügy szakirány. Az egyetemmel egy időben nyitotta meg kapuit a Budapesti Értéktőzsde is, amely lehetőséget kínált a pénzügyek iránt érdeklődő fiataloknak. A BÉT kezdeti időszaka talán már hasonlított a filmekben látott hangulathoz, hihetetlen gyors üzletkötések és naponta mérhető siker jellemezte, ami valóban magába tudja szívni az embert mind ügyfél, mind pedig üzletkötői oldalon. Az akkori pénzpolitikai légkör kedvezett a tőzsdei befektetéseknek, kis túlzással élve, nehéz lett volna olyan eszközt találni, amelyen ne lehetett volna profitot realizálni. Az emberek ezért aztán folyamatosan kereskedtek. A sztereotip, nyüzsgős része megvolt a dolognak.

Az interjú folytatása a magazinban!

 

 


 

 

Úrlovasok, csodakancák, nagy versenyek

 

Közel kétszáz évvel ezelőtt indult el hazánkban a lóversenyzés és a lótenyésztés. Lerántjuk a nyeregtakarót az elmúlt századok híres lovairól, hírhedt lovasairól és versenyeiről. Régi dicsőségünk megidézésével kedvet csinálunk e nemes, szép sport mai rajongóinak is, akik már tudják, ki volt Overdose.

Széchenyi István (1791–1860) gróf nem csupán a legnagyobb magyar, a reformkor motorja, de hippológus, azaz lószakértő is volt. Tudását a katonaságnál, nagycenki ménesében és az Angliában szerzett tapasztalataival alapozta meg, szakértelmét az 1828-ban megjelent Lovakrul című korszakalkotó munkájában foglalta össze. Néhány évvel korábban már megszerkesztette az első magyar nyelvű versenyszabályzatot is, Projektum a Magyarországon felállítandó Lovas-pályázás Törvényeinek címmel. A Hunyady József gróf által szervezett Keszi-síkságon tartott korai lóversenyeknél „már meg van állapítva a teher, a táv, mérődik az idő”, de nem a nyeremény, hanem a lovak kiválasztása, minőségük megállapítása volt a lényeg.

A cikk folytatása a magazinban!

 

 


 

 

Könnyű energiabombák kávé helyett

 

Gyakran mondogatják az emberek, hogy a koffein rabjai, mások a vásárlástól vagy a televíziótól nem tudnak szabadulni. Persze, hisz a sok munka mellett, ha nincs idő pihenésre, mindig kéznél van jó barátunk: a kávé. Feketén vagy tejjel. Dupla kávé, presszókávé, kapucsínó, bécsi kávé, jeges kávé, latte és melange, a választék óriási. Jobban tennénk pedig, ha a csokihoz hasonlóan, ezeket is meghagynánk Gombóc Artúrnak!

Akoffein egy olyan természetben előforduló anyag, melyet már ősidőktől fogva használunk, több mint 63 növényfaj levelében, magjában és gyümölcsében megtalálható. A koffeintartalmú termékeket immár sok évszázada élvezzük, mivel egyik legjobban ismert képességük, hogy ideiglenes serkentőként késleltetik a kifáradást és álmatlanságot okoznak. Azt is kimutatták, hogy a koffein csökkenti az állóképességi edzések alatt a fájdalomérzetet is, így azt, aki ritkán fogyaszt koffeint, akár még az izomláztól is megmentheti. De használják a gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítő szerként, valamint megfázás elleni gyógyszerek gyártásához is. 

A cikk folytatása a magazinban!

 

 

A magazint keresse a kiemelt újságárusoknál,

valamint a Relay-Inmedio hálózatában!

Legfrissebb cikkek
© Gentlemen's CHOICE 2016