Gentlemen's Choice
FŐOLDAL | Rólunk | Elérhetőségek
Játékszer Gazdaság Autók Divat Életmód Technika Kultúra

Gazdaság

Gazdátlan hotelek - Játékban kiválók, vajon részvény­nek milyenek?

A legtöbb szülőnek nem ismeretlen a HOTEL nevű társasjáték. Saját gyerekeim is imádják, de feltételezem, sok más családban sincs ez másképp. Miért? Mert izgalmas, érdekes, fordulatokkal teli, szórakoztató és van valami valóságos köntöse is. Mert a játékban igenis lényeges, hogy melyik versenyző tudja megvenni a „jó helyen fekvő, jól fizető” szállodát.

 • tovább

Trónok harca - A szórakoztató- és játékipar királyai

Westeros kontinensén, a Hét Királyság uralkodója a Vastrón birtokosaként uralja a birodalmat a Trónok harca című televíziós sorozatban. Családok emelkednek föl, válnak kegyvesztetté, s nézők milliói várja a következő évad kezdetét, hogy követhessék a Stark-ház és a Lannister-ház történetét. A film- és szórakoztatóiparban is számos óriás harcát, szövetségét kísérhetjük figyelemmel, nemegyszer bekebelezi az egyik a másikat, vagy épp feltűnik egy ismeretlen, ifjú harcos az online játékipar földjéről.

 • tovább

Pénzpiaci capriccio

„Nincs-néncs-néndz-véndz-féndz-pénz. Így vezette le a pénz szó etimológiáját a híres histórikus, Lema’tr »A magyar pénzhiány oknyomozó története« című alapmű szerzője, Karinthy Frigyes szerint. A szó gyökerét a kitűnő filológus hosszas keresgélés után találta meg: magát a pénzt azonban ő sem találta meg.”

 • tovább

Élmény a nyaralás. A tőzsdén is? - A nyári álomvakáció a gazdasági élet görbe tükrében

„Nyár van, épp olyan meleg nyár van, Elfelejteni nem fogom. Látom lesben áll egy cápa, áldozatra várva, Szinte felfal a szemével, Hajajajj!”

 • tovább

Szamba tipp-mix avagy részvények a futball világbajnokság bűvöletében

Minden tekintetben izgalmas év az idei Brazíliában. Ahogy minden évben lenni szokott,
év elején lezajlott a riói karnevál, de ezzel nem fejeződött be az idei évre a „tánc” a dél–amerikai országban. Amíg az év elején a szemek főleg a csípő tájékára tapadtak, addig nyáron kicsit lejjebb kerül a fókusz, és a lábak veszik át a főszerepet. Gondolom sok futballszerető tudja, de aki nem, annak eláruljuk, 2014. június 12-én kezdődik a huszadik labdarúgó világbajnokság.

 • tovább

A változás elől lehetetlen elbújni

Interjú Küllői Péterrel, a Mosoly Alapítvány elnökével

 • tovább

Biotechnológia, a jövő sikerágazata

„Az orvosok gyógyszereket rendelnek, amelyekről keveset tudnak, betegségekre, amelyekről még kevesebbet tudnak, betegeiknek, akikről semmit sem tudnak.” (Voltaire)

 • tovább

Kell egy csapat! - Labdarúgócsapatok a tőzsdén

Már az ókorban is tudták, mi kell a népnek: kenyér és cirkusz. Többnyire megkapták mindkettőt, a nagy kérdés az volt, egyben vagy külön-külön. Nincs ez másként kétezer év elteltével sem.

 • tovább

Invented in Hungária

Beszélgetés Reich Lajossal,
a GE Hungary ügyvezetőjével, a GE Healthcare fejlesztési igazgatójával

 • tovább

Bankárok, brókerek, spekulánsok: a manipuláció mesterei?

Brecht Koldusoperája végén így szólt Bicska Maxi a közönséghez: „Hölgyeim és Uraim. Egy hanyatló társadalmi réteg hanyatló képviselőjét látják most maguk előtt. Minket, egyszerű polgári kézműveseket, akik csak feszítővassal dolgozunk a kiskereskedők páncélszekrényein, elnyelnek a bankok mögött álló nagyvállalkozók. Mi egy tolvajkulcs egy részvényhez képest? Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?”

 • tovább

Egy társasjátékban mindenkire vonatkoznak a szabályok

Beszélgetés Dr. Horváth Z. Péter gazdasági büntetőjogi szakjogásszal

 • tovább

Szélhámosok, szemfényvesztők, kalandorok

„Aki Curzon urat látta a hajón reggelizni (sült sonka tojással, tea, vaj, pirított zsemle), nem mondta volna róla, hogy ez az úr előző napon húszezer dollárt sikkasztott. Abban a nyugalomban, amellyel a vajat a zsemlére kente, a vaj fölé elhelyezte a sült sonkát, a felsoroltakat leharapta, és mielőtt hozzáfogott volna a rágáshoz, az egészet leöntötte két korty teával, ebben az elmélyült, gondos táplálkozásban benne volt az önmagával megelégedett nagytőkés kényelmes, bölcs, harmonikus életrendszerének egy jellegzetes mozaikja.” (Rejtő Jenő: Az elsikkasztott pénztáros)

 • tovább

Homo sapiens kontra Mohó sapiens? Avagy a kevesebb néha több?!

Közeleg az év vége, ami több szempontból is mérlegkészítésre sarkallja az embereket. Ilyenkor mindenki számba veszi az eltelt év cselekedeteit, mit sikerült az év elején eltervezett feladatok közül megvalósítani.

 • tovább

10 koponya, akik a jövőt formálják

Ők azok, akikre a világ vezetői és a legnagyobb cégek moguljai figyelnek. Tudósok, akik a kutatás-fejlesztés és a világ igényeinek változásához való alkalmazkodás mesterei, és akik az exponenciális technológiák területén a jövőt formálják.

 • tovább

Pánikszoba - Pénzügyi döntéseink kelepcéje

A számítógépes játékok közül sokan kedvelik az ún. szabadulós játékot (Escape Game), amely azon játékok gyűjtőneve, ahol a főhősnek különböző feladványok megoldásán keresztül kell egy zárt helyiségből kiszabadulnia. A játékos a környezetét feltérképezve, különböző feladványok megoldásával juthat ki virtuálisan.

 • tovább

Kárpótlási jegy. Kárpótlás? Kár, mert nem pótlás!

Vannak, akik sosem hallottak felőle. Sokan vannak, akik elszenvedett sérelmeik miatt kaptak belőle. Még többen vannak, akik sosem fognak jót mondani felőle.

 • tovább

A startup világvallás hazai prófétája

Interjú Záboji Péterrel, a European Enterpreneurship Foundation elnökével.

 • tovább

Útkeresés a csökkenő hozamok világában

„Itt van az ősz, itt van ujra, s szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem.” A költő szavait idézve más is szeretheti az őszt, nem csak Petőfi Sándor. Pénzügyi oldalról megközelítve viszont két okból kifolyólag sem szerethető kimondottan az idei ősz.

 • tovább

Bitcoin, a virtuális aranyláz

Az aranyláz modernkori megfelelője nem akar csillapodni. A virtuális pénz, vagyis a Bitcoin (BTC) a spekulánsok és érdeklődők látóköréből nemhogy nem került ki, de töretlen népszerűsége fokozódik.

 • tovább

Az igazán jó befektetésekért meg kell küzdeni

Interjú Varga Zoltánnal, a Central Fund többségi tulajdonosával.

 • tovább

Barangolás a sörpiacon

Korán reggel indulok munkába, de már ilyenkor is forrón tűz a nap. Sietős léptekkel haladok a Városház utcában, amit egykoron Gránátos utcának hívtak. A hatalmas épületet még III. Károly idejében építették a török háború rokkantjai számára, majd Mária Terézia uralkodása alatt a Gránátos ezred használta kaszárnyaként.

 • tovább

Merre tovább magyar tőkepiac?

A befektetések után fizetendő, augusztustól érvénybe lépő EHO-val újabb változások következnek be a hazai pénzpiacon, érdemes tehát áttekinteni, honnan indultunk, és a jelenlegi helyzetben milyen lehetőségeket kínál a piac.

 • tovább

Be(tét)

Amióta Aphrodité szigete a szerelem istennő születésén kívül arról is híres, hogy az eurózónában először itt sikerült banki feltőkésítéshez felhasználni a betétesek pénzét, érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ez máshol, máskor is előfordulhat-e.

 • tovább

Interjú Gabriel Baldonucci-val

a Virgin Group volt alelnökével a vállalkozói szellemről, a lehetőségekről és az inspirációról.

 • tovább

Vatikáni titkos pénzügyek

Egy új pápa megválasztása mindig ráirányítja a figyelmet a Vatikánra. Az évszázados hagyományok – mint a felszálló fehér füst, a piros cipő és a historikus svájci gárda – történetét sokat halljuk. Egyetlen terület van, amit mély hallgatás, titok leng körül, ez pedig nem más, mint a vatikáni pénzügyek.

 • tovább

Irodalmi tőzsde

Gondolták volna, hogy neves írók között volt tőzsdeügynök, volt, aki részvénytársaságok igazgatóságában elnökölt, s arra is van példa, hogy kisebb vagyont nyert egy költőfejedelem a tőzsdén? Számos opus született a tőzsdepaloták világáról, amibe írásunk bepillantást enged.

 • tovább

A technológia fejlődésével az emberiség folyamatosan bővíti a saját határait

Interjú Salim Ismaillal, a Yahoo! egykori elnökhelyettesével

 • tovább

A Grand Canyon a kilátóból nézve - avagy mit hozna a fiscal cliff a világnak?

Kanyon. Sziklafalak között húzódó mély völgyet jelent, amit gyakran egy folyó vájt ki. Falát gyakran ellenálló homokkő vagy gránit sziklák alkotják. A legismertebb kanyon a Grand Canyon. Milyen érdekes, hogy a legnagyobb, legismertebb költségvetési "szurdok” is ugyanabban az országban, az USA-ban található. De most csend van, síri csend.

 • tovább

Egy régi villa új élete

Beszélgetés Bognár Botonddal, a Villa Budapest tulajdonosával

 • tovább

Hatodik érzék faktor - avagy van-e élet a chartokon túl a tőkepiacokon?

Látás, hallás, ízlelés, tapintás, szaglás. Az ember az ezekhez szükséges öt érzékszervével tájékozódik a világban. Hívhatjuk őket organikus, fizikai érzékszerveknek is. De van még valami, amit annak ellenére használunk, hogy sokan nem is tudják meglétét, vagy nem akarnak tudomást szerezni róla. Ez pedig maga a tudat. Vagy ha jobban tetszik, a hatodik érzék.

 • tovább

A gépek háborúja

Larry Mack az egyik főhőse Frei Tamás A bankár című könyvének, aki milliárdokat akart keresni azon, hogy az országunk csődbe megy. Ehhez három dolog kellett: egy kivitelezhető ötlet, sok-sok pénz, és egy számítógép.

 • tovább

Innováció mindenkinek a monitoron

Interjú a díjnyertes magyar innovációt fejlesztő cég, a Be-novative alapítóival: Várnagy Priszcillával és Marhefka Istvánnal

 • tovább

Háború és tőzsde

Az este félhomályában, midőn az egész tábor már álomra hajtotta a fejét, a vezér hosszasan mérlegelte a tennivalókat: a harcosai felkészültek-e egy újabb támadásra, a tartalékok meddig elegendőek, az utánpótlás kellően biztosítva van-e, s a következő háborúba megéri-e kilovagolnia csapata élén?

 • tovább

Forró ősz

„Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem…”

 • tovább

A diavetítés alkonyán

Interjú a Prezi.com alapító-elnökével, Árvai Péterrel

 • tovább

A modernkori alkímia, avagy a pénzcsinálás művészete jelenleg a tőkepiacokon

Remélem, az erős forint hatását kihasználva nagyon sok olvasónk most éppen valamely bajban lévő dél–európai ország gazdasági fellendülését támogatva a déltengereken múlatja a napokat, vagy éppen a legendás „hadd dolgozzon a pénz” mondat megvalósításának keretében pénze valamely fix lekötésben kamatozik, így véletlenül sem gondol a pénzcsinálásra a pénzpiacokon.

 • tovább

A Krugerrand érmétől a határidős olajpiacig

Kedvenc kávéházamban beszéltem meg a találkozót régen látott barátommal. Évek múltak már el legutolsó találkozásunk óta, de a minap felhívott, hogy sürgősen beszélni szeretne velem. Hamarosan meg is érkezett, pontos volt.

 • tovább

Autókereskedő vagy autógyár részvényével kereskedő

Az elmúlt években a nagy értékű termékek forgalmazói is jócskán megérezték a pénzügyi válság hatását. Nem meglepő, hiszen amikor sokaknak a csekkbefizetés is nehézséget okozott, akkor reális lehet az elgondolás, hogy kevesebb összeg jut arra az embereknek, hogy nagyobb értékű ingóságaikat újra cseréljék. Ennek hatására a termékek forgalmazói nehéz helyzetbe kerültek.

 • tovább

Privát bankok Magyarországon

Ismerjük a mondást: a pénz nem boldogít. Mégis, érthető okokból szeretjük, ha több van belőle, mint kevesebb. Vagyonunk növekedésével érezhetően egyre több időt fordítunk pénzünk kezelésére, és egyre gyakrabban érezzük tehernek azt, hogy megfelelően gondoskodjunk befektetéseinkről. Ennek az egyébként édes tehernek a megkönnyítésében nyújtanak segítséget a vagyonos réteg pénzügyi tanácsadói, a privát bankárok.

 • tovább

A befektetés lelki háttere

A tőzsdei árfolyamok változása mögött a befektetők és spekulánsok megannyi félelme, reménye és mohósága lakozik. Azt is szokták mondani, hogy a tőzsde nagy része pszichológia, mégis, a tőzsdei szakkönyvek és cikkek alig, vagy egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a témával.

 • tovább

Kötvényben vagy nem kötvényben? Ez itt a kérdés!

avagy milyenek a deviza megtakarítási lehetőségek a kötvénypiacon

 • tovább

Előttem az utódom

Minden családfő életében eljön az a pillanat, amikor azon kell törnie már a fejét, hogy gyermeke jövőjéről kell gondolkodnia, esetleg vészesen közeleg az az időpont, amikor a családi vállalkozás következő vezetőjéről kell dönteni.

 • tovább

A kezdetekről szőtt álmok

A stratégia egyszerű: kivárni! De mi van akkor, ha mégsem ez a tuti recept, hiszen számos alkalommal bebizonyosodott – a nagyvállalatok születésénél is –, hogy a siker kulcsa az innovativitás, a kemény és kitartó munka, na meg egy jó ötlet…

 • tovább

Hogyan tőzsdézz okostelefonról?

Ma már egyre kevesebben szeretnék tőzsdei befektetéseiket asztali számítógépen követni. A tőzsdézők jó része – főleg az úgynevezett okostelefonok egyre szélesebb körben történő elterjedésével és használatával – már nem csak naponta 1-2 alkalommal szeretne ránézni a tőzsde pillanatnyi állására, hanem ahogy minden más, számukra fontos információ kapcsán is: szeretnék azt a hét minden napján folyamatosan, mondjuk úgy 24/7 elérni.

 • tovább

Tanuld meg, hogyan élj a jövőben!

Kétségtelen, hogy szeretjük a sci-fit, már ha a hollywoodi szuperprodukciók büdzséjét vesszük e kijelentés alapjául. Leküzdhetetlenül vonzódunk a vélt jövőhöz, viszont annál jobban meglepődünk, ha álmodozásaink egyszer csak valóra válnak.

 • tovább

Anyának már van, legyen apának is!

Mit jelent a luxus? Alapvetően társadalmi rétegtől és történelmi korszaktól függően mást és mást, de ami minden esetben valami egységet képez, talán az, hogy a luxus egy viszonylag szűk kör által elérhető termékek és szolgáltatások gyűjtőfogalma. A múltban luxus volt mosakodni naponta, ahogy laktató, jó minőségű ételekhez korlátlan mértékben hozzájutni is.

 • tovább
Legfrissebb cikkek
© Gentlemen's CHOICE 2016